Zoeken

Duitsland opent deuren voor afgestudeerde Marokkanen

20 juni 2024 - 06:00 - Wereld

©

Duitsland heeft een nieuwe systeem ingevoerd om geschoolde werknemers van buiten de Europese Unie aan te trekken. De zogenaamde "Chancenkarte" (opportuniteitskaart) biedt hen de mogelijkheid om zich in het land te vestigen en te werken, zonder een concreet werkcontract.

Duitsland kampt met een tekort aan 400.000 geschoolde werknemers per jaar, met name in sectoren als techniek, IT en de zorg. De Chancenkarte is bedoeld om dit tekort aan te pakken door het voor werknemers van buiten de Europese Unie aantrekkelijker te maken om naar Duitsland te komen. Met de kaart kunnen zij legaal Duitsland binnenkomen, er maximaal een jaar wonen en werken zonder contract, en zelfs permanent in het land verblijven. De werkvergunning wordt direct na goedkeuring van de aanvraag afgegeven, meldt de website Onmanorama.

Lees ook: Oracle werft ruim 1000 ingenieurs aan in Marokko

Om in aanmerking te komen voor de Chancenkarte moeten kandidaten gekwalificeerde werknemers zijn met minimaal twee jaar beroepsopleiding of een erkend diploma uit hun land van herkomst. Ze moeten ook vloeiend Duits of Engels spreken. Daarnaast moeten ze aantonen dat ze over voldoende middelen of een salaris van een parttime baan beschikken om hun verblijf in Duitsland gedurende een jaar te kunnen bekostigen, wat neerkomt op iets meer dan 12.000 euro.

Lees ook: Auto-industrie: Canada werft aan in Marokko

Kandidaten worden beoordeeld op basis van een puntensysteem. Werkzoekenden van buiten de Europese Unie die de Chancenkarte willen aanvragen, kunnen dit doen bij het Duitse consulaat in hun land van herkomst of bij het lokale vreemdelingenregister in Duitsland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team