Zoeken

Artsen verdacht van doodslag na overlijden Imane (14) in België

29 juli 2021 - 15:00 - Wereld

©

Het universitaire ziekenhuis Sint-Lukas, twee artsen en een medisch centrum, zullen voor de Brusselse raadkamer verschijnen voor het overlijden van de 14-jarige Imane Jellal in 2011, ten gevolge van een verkeerde diagnose. Het openbaar ministerie wil dat zij voor de rechtbank worden gedaagd wegens doodslag.

Het openbaar ministerie heeft een tijd geleden een onderzoek ingesteld en is ervan overtuigd dat Imane het slachtoffer is geweest van een medische fout. De ouders van de tiener dienden een klacht in tegen het ziekenhuis, het medisch centrum en twee artsen, waaronder een kinderarts van de afdeling spoedeisende hulp van Sint-Lukas. Het onderzoek naar de zaak is nu afgelopen en de verdachten zullen voor de raadkamer verschijnen voor doodslag, of juister verwoord, voor "het veroorzaken van de dood van het jonge meisje door gebrek aan vooruitziendheid of voorzorgsmaatregelen", zegt de woordvoerder van het parket, Denis Goeman, aan La Libre.

De nachtmerrie voor de ouders van Imane begon op een dinsdag in juni 2011. Midden in de nacht kreeg de 14-jarige plotseling hevige buikpijn en moest ze overgeven. De huisarts vermoedde een blindedarmontsteking en raadde de ouders aan om meteen naar de eerste hulp te gaan. Op de spoedeisende hulp moesten ze urenlang wachten, vooraleer Imane verzorgd werd door het personeel van het academisch ziekenhuis. Een echografie en een gynaecologisch consult toonden een ontstoken eierstok aan. De kinderarts op de spoedafdeling besloot Imane naar huis te sturen, ook al kon zij niet lopen.

Volgens de dokter was haar klacht psychologisch. Het was immers de dag voor haar examens. "Maar mevrouw, ze ligt dubbelgebogen van de pijn. Blijkbaar stoorden we hen en verspilden we hun tijd. Voor hen was ze aan het acteren," legden haar ouders uit aan La Dernière Heure in januari 2012.

Imane keerde terug naar huis in een rolstoel vanwege de pijn. Zij werd behandeld met Motilium en Dafalgan, waarbij de dokter haar verzekerde dat "het wel over zou gaan". Terug thuis ging het steeds slechter met Imane. Bedlegerig, zeer zwak met een bloeddruk van slechts zes, werd zij thuis bezocht door een tweede dokter. Deze was ook niet verontrust en gaf haar een medisch attest voor drie dagen.

De volgende nacht gingen de tiener en haar ouders terug naar de spoedafdeling van een ander ziekenhuis. Deze keer werd Imane geopereerd. Maar het was inmiddels te laat. Ze stierf aan septische shock, een algemene infectie veroorzaakt door een ontsteking van het buikvlies. De ouders voelen zich schuldig. "We vertrouwden hen volledig. We waren compleet blind. Voor ons zijn dokters professionals die hun vak verstaan." De familie koos voor advocaat Jean-Paul Tieleman, die gespecialiseerd is in medisch recht. Het ziekenhuis wil niet reageren op de gerechtszaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team