Zoeken

Marokko wil definitieve terugkeer Marokkanen niet

21 mei 2012 - 22:10 - Marokkanen in het buitenland

©

Ongeveer 100.000 in Europa gevestigde Marokkanen hebben besloten om vanaf volgend schooljaar in Marokko te komen wonen. Deze massale terugkeer zou niet met een goed oog worden aangezien door regering Benkirane, omdat het land sinds 2011 ook met een economische crisis moet handelen.

Op langer termijn zijn het meer dan 150.000 Marokkanen uit Europa, die zich in Marokko willen vestigen om aan de economische crisis in hun gastlanden te ontsnappen.

In Spanje, waar de werkloosheid 25% bereikt, zijn 40% van de Marokkanen werkloos volgens een aantal onderzoeken gepubliceerd in de Spaanse media. Naar schatting wonen meer dan één miljoen Marokkanen in Spanje.

Uit gelijkaardige onderzoeken in Italië, blijkt dat 550.000 Marokkanen er leven in armoede, uitsluiting en met een totaal gebrek aan kans op werk. In Italië spreekt men zelfs van duizenden Marokkanen die op straat zijn beland sinds het begin van de economische crisis. Velen hebben voor ambulante handel of smokkel gekozen om te overleven.

Maar in Marokko denkt men dat een definitieve terugkeer van Marokkanen uit Europa zal leiden tot niet te onderschatten problemen wat betreft integratie, onderwijs en gezondheidszorg. Dat melden bronnen bij het ministerie van Marokkanen in het buitenland.

Deze Marokkanen, waarvan een groot deel overleeft dankzij de sociale hulpen in hun gastland, zullen gedwongen zijn op eigen middelen een nieuw leven op te bouwen in Marokko. Dit schrik het actueel bestuur af gezien de economische problemen van het Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team