Zoeken

Redenen crash militair vliegtuig in Guelmim

28 juli 2011 - 08:43 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft een nationale rouw van drie dagen, van dinsdag t.e.m. donderdag, aangekondigd en de vlag halfstok gehesen, ten gevolge van de tragische crash van een militair vliegtuig in de regio van Guelmim dinsdag, dat het leven koste aan de 80 passagiers van het toestel, een Hercules C-130 van de Royal Armed Forces (FAR). De enige overlevende is een passagier die het vliegtuig had gemist tijdens de stop in Laayoune.

De dikke mist zou aan de oorzaak liggen van de crash volgens verschillende veiligheidsbronnen. Het vliegtuig raakte de berg Sayyert en werd door de klap in tweeën gesneden. Een deel van het vliegtuig bleef hangen aan de berg, terwijl de rest van het toestel op de grond crashte en in brand vloog.

Volgens een verklaring van het leger waren zestig soldaten, waarvan sommigen op zaterdag de Koning moesten ontmoeten ter gelegenheid van het Troonfeest, twaalf burgers en negen bemanningsleden, aan boord van het toestel.

Volgens Ali Najab, Marokkaanse militaire zaken expert geciteerd door Akhbar al Yaoum, kunnen deze apparaten maximaal tot 20 ton en 200 passagiers transporteren en heel gemakkelijk landen, zelfs op zeer korte landingsbanen.

De Hercules C-130, uitgerust met vier motoren, is één van de meest krachtige militaire vliegtuigen. Het is bijna onmogelijk dat alle vier de motoren op hetzelfde moment stilvallen, zelfs bij brand. Het voordeel wordt dus gegeven aan de weersomstandigheden om de crash uit te leggen.

De Marokkaanse expert laat echter niet na te herinneren dat het Polisario in 1981 een Marokkaanse C-130 had neergeschoten te Gueltat Zemmour, ten zuiden van Marokko.

De Lockheed C-130 Hercules, ontworpen in de jaren 1950, is een Amerikaanse militaire transportvliegtuig voornamelijk gebruikt voor militaire luchtvervoer in een vijftigtal landen.

De crash is de dodelijkste in het land sinds de vliegtuigcrash van een Royal Air Maroc toestel in de buurt van Tangier op 22 december 1973 waarbij 106 mensen werden gedood. In 1994 waren nog eens 44 mensen gestorven in de crash van een vliegtuig van Royal Air Maroc in de buurt van Agadir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team