Zoeken

Coronatesten Marokko: vergunning 5 laboratoria ingetrokken

3 november 2020 - 11:00 - Marokko

©

Marokko heeft de vergunning voor coronatesten ingetrokken van vijf biomedische laboratoria, verspreid over Fez, Rabat en El Jadida. Ze worden ervan beschuldigd het productdossier niet na te leven.

Deze beslissing is niet unaniem onder biologen en komt na een inspectie door het ministerie van Volksgezondheid, meldt La Vie Eco. Volgens deze biologen moet je voor het verkrijgen van de licentie gemiddeld 1 miljoen dirham kunnen investeren in de huur van een gebouw om het hoofdkantoor te huisvesten, de aankoop van apparatuur en de werving van gekwalificeerd personeel om de testen uit te voeren.

Ze keuren de intrekking van de vergunning in deze periode van oplopende besmettingen niet goed. Volgens de specialisten van biotechnologie, vereist deze periode juist een grotere testcapaciteit en dus ook meer laboratoria om de testen uit te voeren.

Zineb Zniber, voorzitter van de Raad van Biologische Apothekers (CPB), zegt dat de licentie voldoende ruimte vereist om drie afzonderlijke technische ruimtes op te stellen voor analyse, die gescheiden moeten zijn van de rest van het laboratorium. Ze moeten ook de apparatuur en de verbruiksmaterialen van het PCR-platform aanschaffen. Dan moeten ze een verzoek indienen bij het ministerie van Volksgezondheid. Na het controleren van al deze normen, geeft het ministerie de vergunning af.

Tot op heden heeft Marokko ongeveer aan 30 laboratoria een vergunning verleend, op basis van een productdossier opgesteld door het verantwoordelijke ministerie. Het stelt de vereisten vast voor het uitvoeren van de corona-diagnose door qRT-PCR. De test kost 680 dirham in een privélaboratorium.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team