Zoeken

Casablanca jaagt straatverkopers weg

3 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

In Casablanca-Settat, waar een campagne wordt gevoerd om de openbare ruimte vrij te maken, zoeken straatverkopers naar alternatieve inkomstenbronnen. Ze beseffen dat ze zich moeten organiseren om hun toekomst veilig te stellen.

Mohamed Mhidia, de recent benoemde wali van de regio Casablanca-Settat, heeft het vrijmaken van de openbare ruimte als een speerpunt van zijn beleid. Voor dit doel worden drones ingezet om gebieden te identificeren waar de openbare ruimte illegaal wordt bezet, zoals niet-geautoriseerde markten, ongezonde woonomgevingen en verzamelpunten van door dieren getrokken karren. Deze campagne heeft ertoe geleid dat straatverkopers en eigenaars van karren, die normaal gesproken de voetpaden van Casablanca bezetten, lokale coördinatiegroepen vormen. Deze groepen hebben brieven gestuurd naar Mhidia met het verzoek om een ontmoeting om alternatieve oplossingen te bespreken, meldt Assabah.

Lees ook: Geweld in Casablanca: overheidsagent aangevallen, verdachte gearresteerd

Tegelijkertijd zijn er plannen voor een protest- en bewustwordingssit-in voor het hoofdkantoor van de wilaya van Casablanca-Settat in de komende dagen. De organisatoren roepen de autoriteiten op tot het openen van communicatiekanalen om een realistisch alternatief te vinden dat een stabiele inkomstenbron kan garanderen voor de duizenden straatverkopers, beoefenaars van kleine ambachten en arbeiders in de informele sector. "De dialoog is des te belangrijker omdat deze campagne plaatsvindt in een sociaal-economische context die wordt gekenmerkt door prijsstijgingen, opvolgende crises en baanverlies," benadrukken de straatverkopers.

Lees ook: Straatverkopers zorgen voor overlast in Rabat

Nait Lahyane, een straatverkoper en lid van het coördinatiecomité van Hay El Hassani, waardeert de "veiligheids- en administratieve benadering van het vrijmaken van de openbare ruimte, wat een stap is naar het herstellen van orde in sommige buurten." Hij roept echter ook op om niet alleen op deze aanpak te vertrouwen, aangezien dit andere problemen kan veroorzaken. "Het is niet de eerste keer dat dergelijke campagnes worden gevoerd zonder dat er een alternatief wordt gevonden voor de straatverkopers."

Bladna.nl