20 november 2025 - 08:00 - Marokko
De bakkerij- en patisseriesector in Marokko kampt met grote problemen, waardoor de prijs van een basisproduct als brood onder druk staat. De sector waarschuwt dat, tenzij de overheid dringend hervormingen en stimulerende maatregelen doorvoert, de consument binnen drie dagen geconfronteerd kan worden met hogere broodprijzen.
De branche ondervindt groeiende moeilijkheden door een combinatie van factoren. Het gaat onder meer om een sterke toename van de productiekosten, de forse stijging van de prijzen voor grondstoffen zoals meel en energie, en de aanwezigheid van oneerlijke concurrentie. De exploitatie van bakkerijen verloopt hierdoor moeizaam. Een professional uit de sector schat dat "de bakkerij haar dagelijkse uitgaven niet meer kan dekken". Als gevolg hiervan draaien veel vestigingen met uiterst krappe marges of lijden zij zelfs herhaalde verliezen. De Marokkaanse Federatie van Bakkerijen en Patisserieën sluit daarom een eventuele prijsstijging voor brood niet uit, meldt Al Akhbar.
Lees ook: Gevaarlijk brood op straat in Marokko
De professionals eisen het spoedig openen van een nationaal overleg met alle betrokken partijen, om concrete oplossingen te vinden die de continuïteit van de sector verzekeren. Zij pleiten specifiek voor de hervorming van het meeldistributie systeem en het vaststellen van duidelijke normen voor zowel kwaliteit als voedselveiligheid.
Van de overheid verwachten zij directe financiële steun of, bij gebrek daaraan, een verlichting van de belastingdruk. Daarnaast wordt aangedrongen op de opstelling van een specifiek bestek voor meel bestemd voor de bakkerij, het aanbrengen van een technisch etiket op meelzakken, en de overstap naar papieren zakken om de kwaliteit en volksgezondheid te beschermen. Ook vragen de bakkers om het opzetten van programma’s voor opleiding en professionalisering.
Lees ook: Einde brood van 1,20 dirham in Marokko?
De Federatie is van mening dat er een grondige hervorming nodig is. Deze moet tegelijkertijd de kwaliteit van de producten én de economische levensvatbaarheid van de bakkerijen garanderen, terwijl het brood betaalbaar blijft voor de Marokkaanse consument.