Zoeken

Britse ziekenhuis voert steriel wegwerp-hijab in

21 december 2019 - 17:00 - Wereld

©

De Royal Derby hospital is het allereerste ziekenhuis dat een steriel wegwerphoofddoek in operatiekamers gebruikt. Dat is het geval sinds begin deze maand.

Initiatiefneemster Farah Roslan, een jonge moslima die als arts in het ziekenhuis werkt, vertelde dat het idee van een wegwerphoofddoek in het begin weinig steun had gekregen. Ze had al een voorstel in die zin gedaan toen ze nog als stagiaire in de Derby en Burton NHS ziekenhuizen werkte.

De inspectiediensten weigerden haar voorstel maar Roslan gaf niet op. "Ik gebruikte heel de dag dezelfde hoofddoek, wat niet echt ideaal en proper was.", vertelde ze aan BBC Radio Derby.

Farah Roslan ging daarop inspiratie zoeken in Maleisië, haar land van herkomst, om een ander concept uit te proberen van een hoofddoek met een nieuw design. Ze probeerde ook meerdere soorten stof tot ze vond wat ze zocht. Ze wilde absoluut een evenwicht vinden tussen de "dresscode van het geloof" en haar "passie" voor chirurgische ingrepen.

Roslan kreeg de steun van de chirurg Gill Tierney. "We weten dat dit een stille vraag is in operatiekamers in het hele land en ik denk niet dat dit officieel is aangepakt. Het heeft niet veel gekost en ik hoop dat het effect enorm zal zijn.", verklaarde Tierney.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team