Zoeken

Het bizarre verhaal van de repatriëring van het lichaam van Amine

11 februari 2021 - 14:00 - Wereld

©

Maandag is het lichaam van de 27-jarige Amine, een dakloze Marokkaanse jongen die op 11 januari stierf door de vrieskou in het Ciutadella-park in Barcelona, aangekomen in Marokko.

"Het beste is dat zijn moeder na al die tijd zijn gezicht nog een laatste keer kan zien, ook al is het in een kist", zegt Nisrine, Amine’s nicht, aan boord van het vliegtuig. In de kist ligt het lichaam van haar neef die 5 jaar geleden uit Khouribga vertrok in de hoop in Europa een beter leven te vinden, meldt El Periodico.

In eerste instantie werd door de lokale autoriteiten in Barcelona gemeld dat de broer van Amine, Mohcine, degene was die in het park was bezweken aan het winterse weer. Een identiteitsverwisseling die was veroorzaakt door het feit dat Amine een kopie van het paspoort van zijn broer bij zich had toen hij overleed. De familie van Amine vroeg zijn nicht Nisrine, die in Italië woont, om naar Barcelona af te reizen om de zaak op te helderen en het lichaam van hun geliefde terug naar Marokko te brengen. Op 17 januari kreeg Nisrine toestemming van de rechter om het lichaam van Amine te identificeren.

Vervolgens heeft de plaatselijke politie op bevel van de rechter de vingerafdrukken van het lichaam vergeleken met de vingerafdrukken van Amine uit de Marokkaanse database. Uiteindelijk duurde het nog een week voordat er officieel was vastgesteld dat het gevonden lichaam daadwerkelijk van Amine was. Daarna kon Nisrine beginnen met de procedure voor de repatriëring van het stoffelijk overschot.

Aan het begin van de repatriëringsprocedure liep de nicht van Amine echter al tegen een frustrerend obstakel op. Volgens de Spaanse wet was het niet meer mogelijk om het lichaam naar Marokko te vervoeren. Hierin staat dat een lichaam alleen gerepatrieerd kan worden als het binnen 96 uur na de aangifte van het overlijden is gebalsemd.

Voordat het lichaam van Amine dan eindelijk naar Marokko kon worden gevlogen was er nog een gang naar de rechter nodig. Fatima Zohra, advocaat bij het Marokkaanse consulaat in Barcelona, wist met medische rapporten aan te tonen dat het lichaam in goede staat was bewaard en dat het alsnog mogelijk was om het te balsemen. Op donderdag 4 februari werd er alsnog toestemming gegeven om het lichaam van Amine te repatriëren. "Ik denk dat dit een van de eerste keren is dat een lichaam zo lang na de dood wordt gebalsemd en gerepatrieerd", zegt de advocaat. Ze pleit voor een herziening van de regels omdat het met de moderne technologie lichamen veel beter kunnen worden bewaard.

Nisrine, en de kist met daarin het lichaam van Amine, werden maandagavond opgewacht door verschillende Marokkaanse journalisten op de luchthaven van Casablanca. Marokko is in shock door het trieste verhaal van de dakloze Amine die moederziel alleen op straat is gestorven in Barcelona. In een moskee in Khouribga is dinsdag een afscheidsceremonie gehouden voor Amine die is begraven op een begraafplaats in de buurt van zijn ouderlijk huis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team