Zoeken

Betrekkingen Marokko Turkije gespannen

13 december 2019 - 17:30 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Turkije zijn gespannen sinds Rabat besloten heeft om de vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen opnieuw te onderhandelen of eventueel volledig te beëindigen.

Op internet wordt de Turkse president Erdogan er zelfs van beschuldigd Marokko onder druk te willen zetten door de uitzending te hebben toegestaan van een video van de pro-Polisario activiste Aminatou Haitar op een openbare zender.

Kech24 bericht dat Turkije de uitzending heeft toegelaten om te protesteren tegen het besluit van Marokko over de vrijhandelsovereenkomst.

De afschaffing van de douanerechten op goederen afkomstig uit Turkije heeft in Marokko geleid tot een economisch onevenwicht, waardoor veel lokale handelaren failliet zijn gegaan. De situatie werd in een rapport van de Marokkaanse regering aangekaart, waardoor Rabat overweegt om de overeenkomst te annuleren.

Marokko en Turkije sloten in 2004 een vrijhandelsovereenkomst waarvan de inwerkingtreding in 2006 plaatsvond. Maar de overeenkomst blijkt uiteindelijk veel voordeliger te zijn voor Turkije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team