Zoeken

Marokko roept ambassadeur terug uit Turkije

6 februari 2020 - 14:50 - Marokko

©

Marokko zou zijn ambassadeur in Turkije, Mohamed Ali Lazrak, hebben teruggeroepen. De Marokkaanse autoriteiten weigeren de informatie echter te bevestigen.

Het besluit om de diplomaat terug te roepen zou een gevolg zijn van de gespannen betrekkingen van de afgelopen weken tussen Rabat en Ankara.

Beide landen zijn het oneens over meerdere onderwerpen, waaronder de militaire interventie van Turkije in Libië, terwijl Marokko voorstander is van een vreedzame oplossing op basis van het verdrag van Skhirat.

Andere reden van de gespannen relaties is het besluit van Marokko om de vrijhandelsovereenkomst met Turkije te herzien. Deze overeenkomst is zeer nadelig voor Marokko en zou een verlies van 2 miljard dollar vertegenwoordigen volgens minister Moulay Hafid Elalamy van Handel en Industrie. Onderhandelingen zijn aan de gang om een nieuw akkoord te vinden.

Ook wetenswaardig is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eind vorige maand op tournee in Afrika was maar een bezoek aan Marokko weigerde ondanks een officiële uitnodiging van Koning Mohammed VI. Erdogan bezocht ondermeer buurland Algerije waarmee meerdere samenwerkingsovereenkomsten werd gesloten op economisch en politiek vlak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team