Zoeken

Benkirane voor het parlement: face-to-face

17 mei 2012 - 10:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane heeft op maandag zijn mondelinge examen voor het Parlement, met succes afgelegd. De Premier heeft erin toegestemd maandelijks voor het Parlement zijn beleid te verduidelijken, zoals vereist door de Marokkaanse Grondwet. Maandag ging het over het 50-jarige Marokkaans "contant-geld-economie".

Benkirane beloofde te strijden tegen dit systeem door middel van een participatieve aanpak. Volgens hem hebben duizenden mensen voor tientallen jaren en zonder enige verdienste, van het contant-geld-economie geprofiteerd, om aan de macht te komen.

Het regeringshoofd heeft ook de corruptie en werkloosheid gehekeld, maar uitgelegd dat zijn team 50 jaar politieke problemen niet in vier maanden kan oplossen.

De critici kwamen van alle kanten. De leden van RNI, PAM, USFP en UC eisten van Benkirane een concrete agenda van zijn volgende projecten. Sommigen hebben een gebrek aan zichtbaarheid aan de kaak gesteld, anderen vonden dat Benkirane en zijn mooie beloftes "verloren waren". Benkirane bleef volhouden en probeerde de aanwezigen ervan te overtuigen dat het bestuur dat ze tot nu toe kenden, definitief tot het verleden behoorde.

Tot slot gaf Benkirane met trots het voorbeeld van de aanwijzing door zijn regering van 1181 verantwoordelijken in de Marokkaanse administratie, terwijl de Koning er zelf nog maar 37 benoemt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team