Zoeken

Belgische politie krijgt "cel schijnhuwelijken"

6 december 2012 - 15:00 - Wereld

©

De politie van Brussel-Midi in België, beschikt sinds maandag over een "cel schijnhuwelijken", dat moet strijden tegen huwelijken afgesloten om een verblijfsvergunning te verkrijgen

De cel is ook verantwoordelijk voor het beheer en het centraliseren van administratieve onderzoeken over misbruiken met betrekking tot het huwelijk en wettelijk samenwonen.

Behalve een begeleider, telt de cel één diensthoofd en vijf onderzoekers, aldus de politie op haar website.

Missies van de cel:

 De aanvankelijke processen-verbaal betreffende klachten of aangiften van schijnhuwelijken in de politiezone opstellen.
 De kantschriften betreffende schijnhuwelijken van de afdeling "Burgerlijke stand" van het Parket behandelen en de onderzoeken die eruit voortvloeien, uitvoeren.
 De administratieve voorafgaande onderzoeken inzake huwelijken of wettelijk samenwonen van iedere vreemdeling die gevraagd worden door de diensten "Burgerlijke stand" van de drie gemeentebesturen, beheren en centraliseren.
 In het kader van het "Europa"-project de geldigheidscontroles van de identiteitsdocumenten voor de gemeentebesturen betreffende de verblijfsaanvragen uitvoeren en overgaan tot controles in politionele databanken.

In België riskeert iemand die een schijnhuwelijk aangaat, te worden ontdaan van zijn Belgische nationaliteit na de nietigverklaring van het huwelijk.

Bladna.nl