Zoeken

België: ophef om interview met Rajae Maouane in schoolboek

4 september 2022 - 15:00 - Wereld

©

Een interview met Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane in een schoolhandboek doet veel stof opwaaien in België. De uitgever zag zich genoodzaakt om zich te verontschuldigen naar aanleiding van de grote verontwaardiging die in de media is ontstaan.

Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap, Caroline Désir, heeft meteen een administratief onderzoek gevraagd naar de publicatie van het interview met Rajae Maouane in een Franstalig schoolboek voor het voortgezet onderwijs. Ze wilde nagaan of de inhoud van het leerboek voldoet aan de wettelijke voorschriften op dit gebied.

Lees ook: Brusselse schepen Sihame Haddioui slachtoffer seksueel geweld

Uitgeverij Plantyn heeft inmiddels de fout erkend en verontschuldigingen aangeboden. "De publicatie van een interview met een politieke figuur in een schoolboek is een menselijke fout, die wij betreuren en waarvoor wij de volledige verantwoordelijkheid op ons zullen nemen", meldt Belga.

Volgens de uitgever "maakt dit interview deel uit van een uitgebreid en ambitieus pedagogisch proces dat in de loop van het handboek is ontwikkeld". Zij leggen uit dat hun doelstelling met name was "de carrière van de vrouw met een etnisch-diverse achtergrond te bespreken, die nu één van de leidende politieke figuren van het land is", en dat het in geen geval om politieke propaganda ging.

Lees ook: Hafsa El-Bazioui eerste Belgische schepen met hoofddoek

In plaats van de omstreden versie zal "in de komende dagen" een andere versie worden voorgesteld. Intussen verzoekt Plantyn de leraren "de behandeling van het omstreden hoofdstuk uit te stellen en het uit het handboek te verwijderen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team