Zoeken

België: GO! onderwijs in beroep tegen beslissing over hoofddoek op school

4 maart 2018 - 16:00 - Wereld

©

De rechtbank in het Belgische Tongeren besloot op vrijdag 23 februari dat meisjes in twee scholen in Maasmechelen een hoofddoek mogen dragen. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft besloten om in hoger beroep te gaan tegen het besluit.

Volgens Belga waren de ouders van elf meisjes die aan het Atheneum Maasland en de Nikola Tesla middenschool in Maasmechelen studeren, naar de rechter gestapt. De rechtbank gaf hen gelijk en oordeelde dat een hoofddoek dragen moest worden toegestaan, ook al gaat dat tegen het schoolreglement in.

De rechter baseerde zijn besluit op het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Volgens het verdrag zijn Europese landen verplicht om hun burgers hun religie vrij te laten beleven. De school kon ook niet duidelijk aantonen dat een hoofddoek op school dragen problematisch was.

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van Go! stelt dat alles "voorlopig blijft alles zoals het was". "We willen een situatie vermijden waarbij een aantal leerlingen levensbeschouwelijke tekenen mogen dragen en andere niet. De ouders hebben het reglement ondertekend en kunnen daar niet op terugkomen. We hebben destijds deze maatregel niet zomaar ingevoerd. In onze scholen zetten we sterk in op het verbindende. We willen een schoolomgeving creëren waar iedereen zich goed voelt en waar iedereen gerespecteerd wordt.", aldus Verdyck die in de toekomst ook met het katholiek onderwijs, dat de hoofddoek wel toelaat, wil overleggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team