Zoeken

België moet Marokkaanse en kinderen uit Syrië terughalen

28 december 2018 - 15:10 - Wereld

©

België moet van de rechtbank in Brussel twee weduwen van Daesh-strijders en hun zes kinderen binnen de 40 dagen terughalen. Na die periode zal de staat een dwangsom van 5000 euro per dag en per kind moeten betalen.

Een van deze twee vrouwen is de Belgische Marokkaanse Bouchra Abouallal. De 25-jarige verblijft in een Koerdisch kamp in Syrië met haar drie kinderen. De tweede vrouw is Tatiana Wielandt (26).

De twee vrouwen komen beiden uit Borgerhout en zijn van kinds af aan vriendinnen. Tatiana trouwde met de broer van Bouchra. Hij radicaliseerde en vertrok in 2013 samen met de man van Bouchra naar Syrië. De twee vrouwen volgden hen enkele maanden later. Zowel Bouchra als Tatiana kregen twee kinderen van hun echtgenoten die bij gevechten omkwamen.

In 2014 raakten Bouchra zwaargewond. Haar man leefde toen nog, terwijl die van Tatiana al was omgekomen. De twee vriendinnen besloten naar België terug te keren. Tatiana was zwanger. Na de bevalling keerden de twee vrouwen terug naar Syrië. Kort na hun terugkeer sneuvelde de man van Bouchra ook. De twee vrouwen kregen vervolgens een relatie met een andere strijder en raakten beiden opnieuw zwanger.

Met elk drie kinderen belandden ze enkele maanden geleden in een vluchtelingenkamp. Ze probeerden sindsdien toestemming te krijgen om naar België terug te keren waar ze beiden bij verstek tot 5 jaar gevangenisstraf werden veroordeeld. Bij hun terugkeer zullen ze onmiddellijk worden gearresteerd. Wat met de kinderen zal gebeuren staat nog niet vast.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team