Zoeken

Belastingparadijs: waarom Marokko op de grijze lijst blijft staan

9 oktober 2020 - 12:00 - Marokko

©

Marokko blijft op de grijze lijst staan van belastingparadijzen die is opgesteld door de Europese Unie. Volgens de EU heeft Casablanca Finance City (CFC) onvoldoende wijzigingen aangebracht om Marokko van die lijst af te krijgen.

In principe heeft Marokko aan al zijn verplichtingen richting de Europese Unie voldaan om in 2021 van de lijst te worden geschrapt. Het koninkrijk moest echter uiterlijk eind 2019 zijn schadelijke belastingregimes wijzigen of afschaffen. Deze aanpassingen liepen echter vertraging op door de door het OESO-forum opgelegde procedure over schadelijke belastingpraktijken. Marokko heeft uitstel gekregen tot eind 2020 om de belastingwetgeving aan te passen.

Om Brussel te overtuigen heeft het koninkrijk de stimuleringsregelingen van offshore banken en financiële holdings geschrapt. Ook zijn twee belastingregimes herzien. Een ander detail dat ook moet worden geregeld, is het geval van
Casablanca Finance City. Hun belastingregime wordt door Brussel als schadelijk beschouwd.

Vorige maand keurde de regering nog een wetsvoorstel goed voor een reorganisatie van Casablanca Finance City door de Raad van Regering. Dankzij dit wetsbesluit krijgen servicebedrijven met een CFC-status, en opgericht vanaf 1 januari 2020, een vrijstellingsperiode van vijf jaar. Daarna betalen ze belasting tegen een tarief van 15%, voorheen was dat 17,5%. De regeling is in eerste instantie bedoeld voor startende bedrijven die geen enkele stimuleringsmaatregel genieten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team