Zoeken

Amsterdam steunt moslims wanneer begrafenis in buitenland niet kan

23 april 2020 - 12:30 - Wereld

©

Nabestaanden van moslims in Amsterdam die door de coronacrisis hun familieleden niet in het land van herkomst kunnen laten begraven, zullen van de stad een financiële steun ontvangen.

"Het is steeds moeilijker om overledenen in het land van herkomst te begraven. Veel Amsterdammers hebben lang gespaard voor een uitvaart in het land van herkomst en daar al een graf gekocht. Door het coronavirus en de daarmee samenhangende beperkingen in het vliegverkeer kan die uitvaart niet plaatsvinden, dit veroorzaakt veel extra leed. Het gaat hierbij om de uitvaarten van diverse groepen in de samenleving, waaronder de Amsterdamse moslimgemeenschap.", schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam,

"Om het leed enigszins te verzachten wil de gemeente het mogelijk maken dat extra kosten die nu gemaakt moeten worden door families die dat niet kunnen dragen, deels door de gemeente worden betaald., vervolgt de stadsbestuurder.

Moslims hebben een eeuwig graf, wat voor nu niet mogelijk is in Amsterdam. Daarom gaat Halsema tijdens de Ramadan in gesprek met de vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. "Het college leeft mee met de moslimgemeenschap en heeft begrip voor de wens eeuwige grafrust mogelijk te maken. Dit is echter niet eenvoudig, diverse uitvoeringsproblemen maken het lastig eeuwig grafrecht op korte termijn te realiseren."

Marokko weigert sinds de sluiting van de grenzen en het luchtruim de repatriëring van overleden Marokkanen. Wel biedt Rabat hulp aan voor de begrafeniskosten in het land van overlijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team