Zoeken

Ambitieuze uitbreidingsplan luchthaven Rabat-Salé vastgelopen

8 februari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Het ambitieuze project voor de uitbreiding van de luchthaven Rabat-Salé, dat in 2018 door Koning Mohammed VI werd gelanceerd, is in een impasse geraakt.

De Chinese onderneming Sinohydro, gespecialiseerd in de bouw en uitbreiding van luchthavens, heeft zich teruggetrokken uit het project voor de bouw van een nieuwe terminal. Dit vertrek is te wijten aan een conflict met het consortium van bedrijven dat de aanbesteding had gewonnen, meldt Rue20. Als gevolg hiervan zullen de werkzaamheden nog meer vertraging oplopen, terwijl de voltooiing van het project oorspronkelijk gepland was voor juli 2022. Deze ontwikkeling komt op een moment dat Marokko zich inspant voor de realisatie van belangrijke transport- en sportinfrastructuurprojecten in aanloop naar de Afrika Cup 2025 en het Wereldkampioenschap voetbal 2030.

Lees ook: Luchthaven Casablanca krijgt grote facelift

Het project, dat wordt gefinancierd met leningen van het Nationaal Bureau voor Luchthavens (596 miljoen dirham), de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (825 miljoen dirham) en het Franse Ontwikkelingsagentschap (220 miljoen dirham), sluit naadloos aan bij de doelstellingen van het programma "Rabat, lichtstad, culturele hoofdstad van Marokko". Het is bedoeld om de hoofdstad te versterken als toeristische bestemming en de jaarlijkse capaciteit van de luchthaven te verhogen van 1,5 naar 4 miljoen passagiers. Het ontwerp omvat innovatieve technologieën voor temperatuurregeling, het maximaliseren van natuurlijk licht en waterbesparing.

Lees ook: Marrakech: hoe staat het met het mega-luchthavenproject?

De nieuwe terminal zal beschikken over een openbare hal met een tentoonstellingsruimte voor vliegtuigmodellen, een incheckruimte voor passagiers en bagage, toegangscontroles, een bagageafhaalruimte, een paspoortcontrole voor aankomsten, en twee corridors voor douanecontrole bij aankomst. Daarnaast zijn er zes telescopische bruggen voor het in- en uitstappen van vliegtuigen, commerciële ruimtes volgens het nieuwe ’walk through’-ontwerp, en zones voor horeca en ontspanning gepland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team