Zoeken

Algerije: Marokko heeft strategische partner China weggekaapt

6 december 2020 - 11:40 - Wereld

©

Algerije is niet blij met de innige banden tussen Marokko en China. De media in het buurland bekritiseren hun eigen leiders en verwijten hen dat ze, aangaande de banden met China, strategische blunders begaan die grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van het land.

Door de politieke en sociale instabiliteit in Algerije is de aandacht van hun traditionele bondgenoot China verschoven naar Marokko, zo meldt Algeria Part. Alle megaprojecten die oorspronkelijk in Algerije zouden worden uitgevoerd, zijn naar Marokko verdwenen.

Volgens de website is het bezoek van Koning Mohammed VI aan China in 2016 het startpunt geweest van de hernieuwde banden tussen Marokko en China. Het "Strategisch Partnerschap" dat toen door de twee landen is ondertekend heeft Rabat toegang gegeven tot de "Nieuwe Zijderoute" in ruil voor een vrijstelling van de visumplicht voor Chinese toeristen.

"De Chinese projecten die in Marokko zijn gelanceerd, vallen op een vreemde manier samen met de afname van Chinese investeringen in Algerije en de interne politieke problemen die vooral sinds 2019 hebben geleid tot een inconsistentie van het Algerijnse regime", melden Algerijnse media. Als voorbeelden van de megaprojecten worden de aanleg van het industriepark bij Tanger en de HSL-verbinding tussen Marrakesh en Agadir genoemd.

"Terwijl Algiers nog steeds droomt van een megahaven, die waarschijnlijk nooit het daglicht zal zien, maakt de Marokkaanse haven Tanger-Med grote vorderingen en domineert het de zuidelijke oever van de westelijke Middellandse Zee", meldt de website. "Ook nu profiteert Marokko nog steeds van de goede banden met China en worden er grote Chinese projecten binnengehaald om de economie te stimuleren."

Ook vergelijkt de website Algeria Part de aanpak van het coronavirus van de twee buurlanden. Marokko heeft nauw samengewerkt met China om zich te verzekeren van één van de vaccins die in de Aziatische grootmacht is geproduceerd. Terwijl Marokko het initiatief heeft genomen om ervoor te zorgen dat de bevolking wordt ingeënt, kijken de Algerijnse leiders toe zonder in te grijpen.

"Er is geen serieus contact gelegd en Algerije heeft China niet concreet benaderd om te kunnen profiteren van de Chinese vaccinatiesteun, wat vreemd is gezien het feit dat er zeer ernstige internationale concurrentie is op dit gebied", schrijft de website.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team