Zoeken

Algerije uit ernstige beschuldigingen tegen Marokko

11 juni 2020 - 11:50 - Marokko

©

Het vertrek van de consul van Marokko in Oran zorgt opnieuw voor spanningen tussen Rabat en Algiers. De woordvoerder van de Algerijnse regering heeft ernstige beschuldigen geuit tegen het koninkrijk.

Na "meerdere onderzoeken" te hebben verricht, is Algiers ervan overtuigd dat de nu voormalige consul van Marokko in Oran, geen echte diplomaat is.

Belaïd Mohand Oussaïd verklaarde dinsdag tijdens een perspunt dat de consul in werkelijkheid een agent is van de Marokkaanse inlichtingendienst DGST.

Aherdane Boudaher verliet Algerije op 4 juni aan boord van een repatriëringsvlucht naar Oujda. Volgens Oussaïd werd zijn vertrek door Algerije besloten en niet door Marokko. Algerije zou "officieel het vertrek hebben gevraagd van de diplomaat omdat hij alle diplomatieke gebruiken en regels heeft geschonden".

Volgens de Algerijnse regeringswoordvoerder zijn de uitspraken van de consul "niet verrassend". Toch wil Algerije "de zaak niet mediatiseren" en geeft er de "voorkeur aan de betrekkingen tussen de twee landen en de twee broedervolkeren te behouden".

Aherdane Boudaher zou in mei tijdens een videoconferentie met in Algerije gestrande Marokkanen, het buurland een "vijandige Staat" hebben genoemd. Een video van het incident werd massaal op sociale media gedeeld en zorgde voor een verergering van de reeds gespannen betrekkingen tussen Marokko en Algerije. Volgens Rabat zijn de beelden vals.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team