Zoeken

Alcohol product van primaire levensbehoefte in Marokko

5 november 2013 - 18:42 - Marokko

©

Alcohol zorgde donderdag voor heel wat opschudding in het Marokkaans parlement. Sommige Kamerleden beschouwen het als een luxe-item, dat overbelast zou moeten zijn, terwijl anderen oordelen dat alcohol tot de primaire levensbehoeften behoort.

Een hevig debat ontstond hierover binnen de commissie Financiën en Economische Ontwikkeling, waar iedereen het er wel over eens was dat alcohol vooral haram is.

Abdellah Bouanou van de PJD-partij waarschuwde voor een mogelijke belastingverhoging op basisproducten zoals zout of rijst. Hij verklaarde zichzelf verrast over de felle reacties van sommige fracties over de verhoging van de belasting op sommige "onnodige producten zoals alcohol".

Abdellatif Ouahbi van de PAM-partij ging dit tegen en verklaarde dat "alcohol een product van primaire levensbehoefte is voor veel Marokkanen".

Voor de PJD-partij aan de macht is "het gebruik van alcohol de moeder van alle kwaad". De partij pleit al jaren voor een belastingverhoging op alcohol.

De regering besloot in oktober de belasting op tabak en bier vanaf 2014 te verhogen. Dit zou 793 miljoen dirham opbrengen voor de staatskas.

Marokkanen verbruiken 131 miljoen liter alcohol per jaar. Erger nog, Marokko is het twaalfde islamitische land waar het meest alcohol wordt gedronken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team