Zoeken

Al Hoceima: oproep tot boycot vrijdaggebed

2 juni 2017 - 16:54 - Marokko

©

De autoriteiten en de protestbeweging Al Hirak hebben nog steeds geen akkoord gevonden. In Al Hoceima ging een algemene staking van drie dagen vandaag van start.

In berichten die op grote schaal op sociale netwerken werden verspreid riep Hirak tevens op tot een boycot van de preek en het vrijdaggebed in de stad om te protesteren tegen de arrestatie van Nasser Zafzafi.

De autoriteiten reageerden onmiddellijk op de oproep. In een verklaring aan persagentschap MAP lieten ze donderdag weten dat ieder die een winkeleigenaar bedreigd om hem te dwingen zijn zaak te sluiten, door de politie zal worden gearresteerd. Er werd donderdag namelijk « melding gedaan van een groep individuen die zaken bezochten en hun eigenaars bedreigden zodat ze hun winkels zouden sluiten ». Deze « praktijken zijn illegaal » en zullen worden « onderzocht onder toezicht van de bevoegde officier van justitie ».

In een interview met HuffPost verklaarde de verantwoordelijke van de lokale afdeling van de Marokkaanse vereniging voor mensenrechten AMDH dat afgelopen vrijdag 62 mensen door de politie waren gearresteerd, wat het totaal aantal arrestaties sinds het overlijden van visboer Mohsin Fikri naar 72 brengt.

Volgens de activist worden sinds het begin van de Ramadan ’s avonds vreedzame bijeenkomsten georganiseerd na het Tarawih gebed, met name in de populaire wijk Sidi El Abed.

Bladna.nl