Zoeken

Activisten vragen afschaffing doodstraf

11 januari 2012 - 07:33 - Marokko

©

Verdedigers van de mensenrechten in Marokko hebben zaterdag in Tanger de regering Benkirane opgeroepen om de doodstraf af te schaffen, zoals vereist in de nieuwe grondwet.

De oproep werd gedaan op een forum in Tanger, georganiseerd door de Marokkaanse Coalitie tegen de doodstraf, onder het thema "Mensenrechten en het behoud van het recht op leven".

Volgens de deelnemers aan het forum, moeten de Marokkaanse wetten aangepast worden aan artikel 20 van de grondwet inzake het recht op leven, in overeenstemming met internationale verdragen.

Coalitiecoördinator Abderrahim Jamaï, zei dat de afschaffing van de doodstraf een politieke beslissing moet zijn. Mustapha Raïssouni, lid van de vereniging van Gelijkheid en Verzoening, heeft het Marokkaanse parlement uitgenodigd om voorstellen voor een wetgeving dat de doodstraf permanent afschaft, voor te leggen.

De directeur van Amnesty International Marokko, Mohamed Sektaoui, was ook aanwezig en legde uit dat Marokko één van de weinige landen ter wereld is, dat nog aarzelt om de doodstraf af te schaffen, alhoewel deze niet meer toegepast wordt sinds jaren.

Tot op heden zijn 103 mensen, waaronder twee vrouwen, ter dood veroordeeld in Marokko.

Bladna.nl