Zoeken

Abdelilah Benkirane: "Ik vertrek als het volk het vraagt"

10 december 2011 - 17:00 - Marokko

©

"Twee dingen zijn vandaag veranderd in Marokko, de grondwet en de werkelijkheid. Als ik morgen naar iemand anders dan de Koning luister om mijn missie te volbrengen, zal het Marokkaans volk mijn vertrek vragen, wat ik dan ook zal doen", aldus Premier Abdelilah Benkirane donderdag op Al Jazeera.

Abdelilah Benkirane vertelde dat Marokko niet meer achteruit kon en dat de democratie moet worden gevestigd door een participatieve aanpak met de partijen van de volgende regering.

De Premier belooft de juiste persoon op de juiste plaats te zetten en in eigen persoon te zorgen dat alle beslissingen op een transparant en democratische wijze worden genomen.

De prioriteiten van de volgende regering zijn rechtvaardigheid, gezondheid, onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting, zegt Abdelilah Benkirane nog. Hij belooft ook nog een echte vrijheid van meningsuiting want "een democratie zonder vrijheid van de pers is niet mogelijk".

Over de uitvoering van het PJD-programma is Benkirane aarzelend. Om deze uit te voeren legt hij uit dat zijn partij over minimum 50% parlementszetels moet beschikken, terwijl de PJD maar 27,4% heeft.

Niet zonder humor vertelde Benkirane aan Al Jazeera dat Mohammed VI hem lachend had doen opmerken dat als ze teveel tijd samen besteden de "mensen zullen denken dat we samenwerken aan de vorming van de regering".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team