Zoeken

Boten door orka’s aangevallen nabij kust Tanger (video)

8 mei 2023 - 16:40 - Marokko

©

Verschillende boten zijn ten noordwesten van Tanger en voor de kust van Gibraltar door orka’s aangevallen, met aanzienlijke materiële schade als gevolg.

Op 3 mei meldde Greg Blackburn op de Facebook-pagina Orca Attack Reports dat hij zich ten noordwesten van Tanger bevond toen er minstens zes orka’s verschenen. "Ze sloegen herhaaldelijk tegen de romp en vielen het roer aan", schreef hij. In de video’s die hij deelde zijn ten minste zes orka’s te zien, waarvan er één erg groot is en aan een klein walviskalf laat zien hoe het roer aan te vallen. Na hun vertrek constateerde de bemanning "aanzienlijke schade aan het roer en twee gebroken stuurkettingen", aldus Blackburn.

Lees ook: Marokkaanse vissers beschuldigd van doden dolfijnen in Sebta

Een paar dagen eerder hadden orka’s ook al boten aangevallen voor de kust van Gibraltar. Op 29 april meldde Renaud De Stephanis dat een orka het roer van een catamaran in de Straat van Gibraltar had gebroken. De volgende dag meldde Dusan Zaharijevic "zeer gewelddadige aanvallen" door orka’s in hetzelfde gebied. Twee vrouwelijke orka’s hadden op 1 mei het roer van de boot van Anke Birkhoff zwaar beschadigd in de baai van Barbate, voor de kust van Spanje.

Lees ook: Al Hoceima: vissers waarschuwen opnieuw voor overlast dolfijnen

Deze verschillende aanvallen hebben onderzoekers aan het denken gezet, vooral omdat orka’s niet worden beschouwd als een bedreiging voor de mens, maar voor haaien en dolfijnen. "Lokale wetenschappers die al meer dan twintig jaar met orka’s in deze regio werken, hebben de incidenten nader onderzocht en tot nu toe denk ik dat het juist is om te zeggen dat we niet weten waarom deze aanvallen plaatsvinden", aldus David Lusseau, hoogleraar mariene duurzaamheid aan de Technische Universiteit van Denemarken, tegenover Newsweek. "Walvissen lijken zich te concentreren op hetzelfde type aanval, gericht op het roer, wat kan leiden tot immobilisatie van de schepen."

Bladna.nl