Zoeken

Marokko zet belangrijke stap in flexibilisering dirham

26 april 2024 - 07:00 - Economie

©

Nadia Fettah, Marokkaanse minister van Economie en Financiën, juicht de lopende hervorming van het wisselkoersstelsel van de dirham toe. Ze benadrukt dat er een belangrijke stap wordt gezet om de flexibiliteit van de Marokkaanse dirham te verbeteren.

"In samenwerking met het IMF volgen we elke stap in het proces van de wisselfluctuatie van de dirham nauwlettend", aldus Nadia Fettah tegen Sky News Arabia, na de bijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank, die van 15 tot 20 april in Washington plaatsvonden. De minister voegde toe dat de fluctuatieband momenteel beperkt is tot 5% en dat er "geen noodzaak is voor tussenkomst van de centrale bank".

Lees ook: Marokko klaar voor flexibele dirham

Nadia Fettah prees de Marokkaanse autoriteiten voor de lopende hervorming van het wisselkoersstelsel van de dirham. Ze benadrukte de noodzaak om "de macro-economische evenwichten te bewaren" en "uit de opeenvolgende crises te komen". "De gouverneur van Bank Al-Maghrib is van mening dat we een fase hebben bereikt die ons in staat stelt om vooruit te gaan met deze hervorming", aldus de minister.

De bewindsvrouw wees ook op de veerkracht van de Marokkaanse economie in het licht van verschillende crises en de droogte. Het BBP van het koninkrijk kende in 2023 een groei van bijna 3,2%, tegenover 1,2% in 2022. Voor dit jaar wordt een groei van 3,4% verwacht, terwijl de begrotingswet 2024 projecties van 3,7% bevat.

Lees ook: Dirham stijgt sterk ten opzichte van de euro

Met betrekking tot de gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko kondigde Nadia Fettah aan dat "het project in december van dit jaar een nieuwe fase zal ingaan, om deze keer de analyse te verdiepen, de kosten te bepalen en financieringsoplossingen voor te stellen". De gaspijpleiding, met een lengte van 5600 kilometer, zou een capaciteit van 30 tot 40 miljard kubieke meter moeten hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team