Zoeken

Toerisme Marokko: zorgwekkende daling inkomsten

25 april 2024 - 09:00 - Economie

©

Ondanks stijgende bezoekersaantallen dalen de inkomsten uit toerisme in Marokko al acht maanden op rij. Naar verwachting zullen er dit jaar 15,5 miljoen toeristen naar Marokko komen, een miljoen meer dan in 2023. De totale omzet uit toerisme zal echter dalen van 105 miljard dirham in 2023 naar 100 miljard dirham in 2024.

De belangrijkste oorzaak van deze dalende inkomsten is de toenemende concurrentie van informele verhuurplatforms zoals Airbnb. Daarnaast speelt de economische crisis in Europa een rol. In januari 2024 waren de inkomsten uit toerisme 11% lager dan in dezelfde periode van 2023. In februari daalde dit percentage naar 2,7%.

Lees ook: Marokko versterkt controles op Airbnb-verhuur

Ondanks de dalende inkomsten is er wel een lichte verschuiving te zien in het type toeristen dat Marokko bezoekt. Er komen nu meer buitenlandse toeristen dan Marokkanen die in het buitenland wonen. In de eerste drie maanden van 2024 was de verdeling 50/50 tussen buitenlandse toeristen en Marokkanen die in het buitenland wonen, terwijl eind december 2023 nog 51% van de toeristen tot de Marokkaanse diaspora behoorden en 49% buitenlanders waren.

Experts verwachten dat deze trend zich zal voortzetten en dat er eind 2024 60% buitenlandse toeristen en 40% wereld-Marokkanen zullen zijn. De komst van de Marokkaanse diaspora is tijdens de zomermaanden (Operatie Marhaba) traditioneel hoger dan die van buitenlandse toeristen.

Lees ook: Airbnb reden voor daling inkomsten toerisme in Marokko?

De Marokkaanse autoriteiten hopen de daling van de inkomsten uit toerisme te stoppen door de inkomsten uit de informele verhuursector te integreren. Dit zou kunnen gebeuren door het gebruik van platforms zoals Airbnb te controleren en toeristenbelasting te heffen op huurwoningen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team