Zoeken

China bouwt windturbinefabriek in Nador

25 januari 2024 - 15:00 - Economie

©

De Chinese groep Aeolon, gespecialiseerd in de fabricage van windturbinebladen, is dinsdag begonnen met de bouw van een fabriek in Nador.

Het wordt de eerste buitenlandse vestiging van het bedrijf en zal naar verwachting jaarlijks 600 windturbinebladen produceren, wat meer dan 3000 banen zou opleveren. De fabriek, die een oppervlakte van 50 hectare beslaat in de vrijhandelszone van Betoya, zal naar verwachting operationeel zijn in januari 2025. Aeolon investeert 2,3 miljard dirham in deze vestiging in Nador.

Lees ook: Chinese bedrijven investeren fors in Marokko

"Als eerste grote investering naast de nieuwe haven van Nador West Med, zal deze nieuwe faciliteit de grootste in zijn soort zijn in de euro-Afrikaanse zone," zei Mohcine Jazouli, onderminister belast met Investeringen, tijdens de officiële startceremonie van de bouwwerkzaamheden. Hij benadrukte dat dit project een van de belangrijkste is die de Nationale Commissie voor Investeringen heeft goedgekeurd sinds de nieuwe Investeringencharter in maart 2023 van kracht werd.

Aeolon kondigde op 21 november vorig jaar, zes maanden na de oprichting van haar dochteronderneming Aeolon Renewable Energy Morocco en de opening van een kantoor in Nador, de bouw van deze fabriek aan. Deze zal naar verwachting jaarlijks 600 windturbinebladen produceren voor de markten van Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Lees ook: Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa

De Chinese gigant heeft voor Marokko gekozen vanwege zijn strategische geografische ligging en het "stabiele economische klimaat" dat "een groot aantal buitenlandse investeringen aantrekt". Ook de sterke inzet van de Marokkaanse autoriteiten voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de beschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten in de regio hebben Aeolon ertoe aangezet om in het koninkrijk te investeren, aldus het bedrijf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team