Zoeken

Chinese bedrijven investeren fors in Marokko

18 januari 2024 - 20:00 - Economie

©

Meerdere Chinese bedrijven tonen grote belangstelling voor de Marokkaanse markt, waar de productie van elektrische batterijen in opkomst is. Ze zijn van plan om meer dan 700 miljoen dollar te investeren, waardoor Marokko een van de belangrijkste wereldwijde producenten van kathoden zou worden.

Deze investeringen ondersteunen de Marokkaanse productie van elektrische batterijen en zullen op korte termijn naar verwachting bijna een kwart van de Europese vraag kunnen dekken.

Lees ook: Waarom Chinese investeerders massaal naar Marokko trekken

In december heeft Marokko een strategisch partnerschap gesloten met Guchen Hi-Tech, een leider in de sector van elektrische voertuigen, voor een totale investering van 6,4 miljard dollar. Het bedrijf verwacht in 2024 een stijging van ongeveer 123% in de productie ten opzichte van 2023, wat naar verwachting zal resulteren in een recordomzet van 3,2 miljard dollar.

BTR, een dochteronderneming van het Chinese Bao’an, is van plan om bijna 490 miljoen dollar te investeren in Marokko. Deze investering zal worden gebruikt voor de oprichting van een nieuwe fabriek in het Technoparc van Tanger, die naar verwachting ongeveer 50.000 ton anodemateriaal voor lithium-ionbatterijen per jaar zal produceren, schrijft Hespress. Volgens prognoses van de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, zou Marokko tegen 2026 een productiecapaciteit van ongeveer 100.000 elektrische voertuigen per jaar moeten hebben.

Lees ook: Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa

De keuze van Chinese bedrijven voor Marokko is gebaseerd op de strategische geografische ligging, goede betrekkingen met Europa en de Verenigde Staten, en het economische potentieel van het land. Ook Sentury Tire, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld, kondigde in oktober aan van plan te zijn een fabriek te openen in Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team