Zoeken

Marokko krijgt eerste Afrikaanse waterstofcentrale

1 februari 2024 - 07:00 - Economie

©

Marokko plant de bouw van de eerste Afrikaanse centrale die draait op groene waterstof. Dit ambitieuze project is een samenwerking tussen het Marokkaans agentschap voor elektriciteit en drinkwater (ONEE), Nareva Holding, een dochteronderneming van de Al Mada-groep, eigendom van de Marokkaanse koninklijke familie, en GE Renova, onderdeel van het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE).

Het project behelst de transformatie van de elektriciteitscentrale van Laayoune, die momenteel draait op brandstof en een capaciteit heeft van 99 MW, naar een centrale die volledig functioneert op groene waterstof. De centrale, die gebruikmaakt van drie GE Vernova 6B gasturbines, zal worden omgebouwd als onderdeel van een tweejarenplan waarin technisch-economische evaluatiestudies worden uitgevoerd. "GE Vernova zal helpen om de Laayoune-centrale van stroom te voorzien met 100% groene waterstof, geproduceerd door het windpark van Nareva in Laayoune. Dit ondersteunt Marokko’s doel om het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiecapaciteit te verhogen van 40% nu naar 52% in 2030," aldus een gezamenlijk persbericht van de betrokken bedrijven.

Lees ook: Waterstof: Italië wil pijpleiding met Marokko

Bij succes zal de centrale van Laayoune de eerste in Afrika zijn die groene waterstof gebruikt om de GE Vernova 6B gasturbines aan te drijven. Dit project past in Marokko’s streven naar een energietoekomst met lage koolstofuitstoot, vooral in de elektriciteitsproductie. "Marokko versterkt zijn positie als wereldleider in duurzame energie met ambitieuze projecten voor energie met lage koolstofemissies. Momenteel is de geïnstalleerde capaciteit van hernieuwbare energiebronnen 4672 MW, en projecten die in ontwikkeling of aanbouw zijn in het hele land hebben een totale geïnstalleerde capaciteit van 5065 MW," aldus El Hafidi Abderrahim, directeur-generaal van ONEE.

Lees ook: Marokko, toekomstige waterstofgigant?

Abderrahim benadrukte het belang van dit project voor de verdere verduurzaming van het Marokkaanse energiesysteem. "Dit akkoord is een belangrijke stap voorwaarts. Het opent de deur naar een snellere integratie van waterstof in de nationale energiemix, waardoor zowel de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen als de uitstoot van broeikasgassen kan worden verminderd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team