Zoeken

Lboufa, nieuwe bedreiging voor de Marokkaanse samenleving

6 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

Marokko staat voor een ernstige bedreiging met de opkomst van "l’boufa", ook wel bekend als de "cocaïne voor de armen", die een stille crisis veroorzaakt onder de jongeren in het koninkrijk.

Een rapport van het Instituut voor Veiligheidsstudies in Afrika benadrukt de noodzaak om de juridische en institutionele kaders te versterken en pleit voor strengere straffen voor handelaren in deze drug. Kleine dealers krijgen systematisch lichte straffen, variërend van zes maanden tot een jaar gevangenisstraf. Grotere spelers in de drugshandel worden soms tot 30 jaar celstraf veroordeeld maar zitten daar slechts een tiental jaar van uit.

Lees ook: Lboufa: de goedkope cocaïne die Marokko in zijn greep houdt

De strijd tegen l’boufa heeft geleid tot een reeks veiligheidsoperaties, met name in de armere en achtergestelde wijken van Marokkaanse steden, die als de meest kwetsbare worden beschouwd voor de verspreiding van deze gevaarlijke drug. Tussen augustus en september vorig jaar werden 112 dealers gearresteerd en 1413 kilogram l’boufa in beslag genomen tijdens gecoördineerde acties in verschillende steden. Daarnaast werden zes criminele organisaties ontmanteld en in juli 2023 werden 15 mensen gearresteerd in Casablanca, in het bezit van de benodigde apparatuur en ingrediënten voor de productie van l’boufa.

Lees ook: L’Boufa, de drug die Marokko terroriseert

Ondanks de inspanningen van de autoriteiten om de drugshandel te bestrijden, meldt het rapport dat er nog veel werk is om dit groeiende probleem volledig uit te roeien. De autoriteiten staan voor de uitdaging om de strijd tegen l’boufa voort te zetten en de Marokkaanse jeugd te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team