Zoeken

Hamams gesloten, spa’s open: het Marokkaanse paradox

28 februari 2024 - 12:00 - Marokko

©

De beslissing van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om hamams drie dagen per week te sluiten, heeft geleid tot kritiek vanuit de PJD-partij. De sluiting zou negatieve gevolgen hebben voor de 200.000 werknemers in de sector en hun reeds kwetsbare situatie verergeren.

Fatima Zahra Bata, PJD-parlementslid, waarschuwt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de sluiting de hamammedewerkers hun dagelijkse inkomsten ontneemt. Hun maandelijkse loon bedraagt al niet meer dan 2000 à 3000 dirham.

Lees ook: Hamams in Marokko fors duurder

Bata benadrukt dat de sluiting in deze periode van inflatie en hoge prijzen meer problemen creëert dan oplost. Bovendien stelt ze dat hamams niet tot de grote waterverbruikers behoren. De beslissing om ze te sluiten lijkt dan ook onlogisch, terwijl spa’s wel openblijven.

Lees ook: Parlement debatteert over sluiting hamams in Marokko

De sluiting van hamams is onderdeel van een reeks maatregelen die de Marokkaanse regering heeft genomen om het waterverbruik te verminderen. Het land kampt met een ernstige droogte die de watervoorziening bedreigt. Bata dringt aan op een heroverweging van de beslissing en pleit voor alternatieve oplossingen die de hamamsector en zijn werknemers minder hard treffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team