Zoeken

Marokko: sluiting hamams maakt veel ongelukkigen

1 februari 2024 - 12:00 - Marokko

©

De Nationale federatie van verenigingen van eigenaren en exploitanten van traditionele baden in Marokko heeft een brief gericht aan minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit. In deze brief roept de federatie de autoriteiten op om de beslissing te heroverwegen om hamams drie dagen per week te sluiten, een maatregel die ernstige economische en sociale gevolgen heeft.

De sluiting van de traditionele baden op maandagen, dinsdagen en woensdagen zou leiden tot werkloosheid voor meer dan 200.000 mensen die in de sector werken, waarschuwt de federatie in haar brief. Ze voegt eraan toe dat deze beperkende maatregelen het koopvermogen van deze kwetsbare en meestal ongeschoolde werknemers zullen beïnvloeden, vooral in een context van hoge inflatie. De beslissing zou ook leiden tot een toename in het verbruik van water, energie en gas, vanwege nieuwe gewoonten die mensen zullen aannemen om deze situatie te compenseren, aldus de brief.

Lees ook: Marokko: hamams bedreigd met definitieve sluiting

De organisatie stelt dat de beslissing om de baden te sluiten, genomen zonder voorafgaand overleg of solide rechtvaardiging, onrechtvaardig en ongelegen is. Zij benadrukt het gebrek aan gegevens of wetenschappelijke verklaringen die bewijzen dat er overmatig water wordt gebruikt in hamams. Volgens een rapport van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) uit 2022, vertegenwoordigt de dienstensector, inclusief de traditionele baden, slechts 2% van het totale waterverbruik, herinnert de federatie.

Lees ook: Harde klap voor hamamliefhebbers in Marokko

In deze context heeft de federatie haar bereidheid uitgesproken om een constructieve dialoog aan te gaan met de autoriteiten om haalbare oplossingen voor deze situatie te vinden, rekening houdend met sociaal-economische aspecten en milieu-uitdagingen. De federatie vraagt de minister van Binnenlandse Zaken om zijn beslissing over de sluiting van hamams te herzien en de dialoog aan te gaan met alle betrokken partijen om duurzame oplossingen te vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team