Zoeken

Conflict Israël-Hamas overschaduwt Joodse feestdagen in Marokko

26 april 2024 - 23:00 - Marokko

©

Het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft duidelijk zijn weerslag gevonden in Marokko, waar de Joodse feestdagen Pesach en Mimouna dit jaar onder een andere atmosfeer worden gevierd.

Het geweld in Gaza werpt een schaduw over de vieringen, volgens Adela, een Joods Marokkaanse vrouw die in Casablanca woont. "Het is onplezierig om dit jaar te vieren," verklaarde ze. Casablanca is de stad waar de meeste van de 2500 leden van de Joodse gemeenschap in Marokko wonen.

Lees ook: Hamas-Israël conflict: wat denken Marokkaanse Joden?

De vieringen, die ooit levendig waren in de Joodse Mellah, zijn verstild door de actuele gebeurtenissen. De vreugde van vorige jaren is vervangen door stilte, enkel onderbroken door zacht gesnik en fluisterende gebeden. "Het enige wat we kunnen doen, is bidden," zei Adela, verwijzend naar de complexe situatie. Vóór de huidige spanningen kwamen veel Israëlische toeristen naar Marokko voor de festiviteiten, aangetrokken door de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

De recente escalatie tussen Hamas en Israël heeft echter geleid tot protesten in Marokko, waarbij burgers oproepen tot een heroverweging van de normalisatie met Israël. Deze gebeurtenissen hebben ook de Israëlische veiligheidsdiensten ertoe aangezet om reisadviezen te geven tegen bezoeken aan Marokko en enkele andere landen in de regio.

Lees ook: "Marokko veiliger voor Joden dan Europa en VS"

Onder de Marokkaanse Joden leidt de oorlog tot verdeeldheid binnen families. Politieke discussies hebben de traditionele Seder maaltijden vervangen, waardoor velen kiezen om zich afzijdig te houden van familiebijeenkomsten. Marvin, een jonge Marokkaanse Jood, verklaart: "Ik weiger aan tafel te zitten met mensen die genocide ontkennen. Ik ben niet religieus, maar onze religie verdedigt niet wat Israël doet."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team