Zoeken

Nieuwe regeling voor inkomstenbelasting op vastgoed in Marokko

7 mei 2024 - 08:00 - Economie

©

De begrotingswet 2023 in Marokko voert een nieuw fiscaal regime in voor de inkomstenbelasting op vastgoedwinsten. Doel is om belastingplichtigen die hun onroerende goederen of daaraan verbonden zakelijke rechten willen overdragen, in staat te stellen een voorafgaande beslissing aan te vragen bij de Algemene Belastingdienst (DGI) om de verschuldigde belasting te bepalen.

Dit regime is van toepassing op belastingplichtigen die transacties hebben verricht vanaf 1 juli 2023, aldus de DGI in een persbericht. Het stelt hen in staat om een ​​voorafgaande beslissing aan te vragen bij de DGI om de netto belastbare vastgoedwinst en het bedrag van de verschuldigde belasting of de vrijstelling van die belasting te bepalen. "Deze aanvraag moet elektronisch worden ingediend, volgens een door de administratie vastgesteld model, binnen dertig dagen na de datum van de ondertekening van de verkoopovereenkomst, vergezeld van de bewijsstukken met betrekking tot de vaststelling van de belasting of de vrijstelling", aldus de DGI.

Lees ook: Belastingfraude kost Marokkaanse staat ruim miljard dirham

De belastingdienst stuurt de aanvrager elektronisch haar gunstig advies binnen 60 dagen na ontvangst van de aanvraag. Dit antwoord geldt als bewijs van vereffening van de belasting of vrijstelling en heeft een geldigheid van 6 maanden. Zodra de overdracht is gesloten, moet de belastingplichtige zijn aangifte elektronisch indienen binnen 30 dagen na de datum van de overdracht en de verschuldigde belasting betalen.

Lees ook: Marokko: wijzigingen in belasting op huurinkomsten

De belastingplichtige wordt vrijgesteld van belastingcontrole op inkomstenbelasting op vastgoedwinsten indien hij zijn aangifte indient en de belasting betaalt volgens het ontvangen vereffeningspatroon. Indien hij zijn aangifte niet indient op basis van het vereffeningspatroon, dient hij voorlopig het verschil te betalen tussen het bedrag van de aangegeven belasting en 5% van de verkoopprijs. Het restant van het betaalde bedrag wordt ambtshalve terugbetaald aan de belastingplichtige, na aftrek van de belasting. Evenzo wordt het voorlopige betaald bedrag ambtshalve terugbetaald indien de DGI de rectificatieprocedure niet binnen de wettelijke termijn start.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team