Zoeken

Wapendeal VS-Marokko maakt Algerije boos

4 mei 2024 - 09:00 - Marokko

©

De wapendeal tussen de Verenigde Staten en Marokko kan leiden tot spanningen in Noord-Afrika, met name met buurland Algerije, waarmee Marokko geen goede banden heeft.

Marokko bezit momenteel nog verouderde Sovjetwapens, waaronder T-72-tanks. De Verenigde Staten hebben Marokko lucratieve deals aangeboden in ruil voor de levering van deze wapens aan Oekraïne. Marokko zag dit als een kans om zijn eigen arsenaal te moderniseren en mogelijk geavanceerde Amerikaanse wapens te bemachtigen, en ging akkoord met de deal.

Lees ook: "Marokko heeft levering tanks aan Oekraïne niet toegestaan"

Een levering van wapens aan Oekraïne zonder medeweten van Marokko dreigde echter de deal te ondermijnen. In 2023 werden 130 T-72B-tanks naar Tsjechië gestuurd voor modernisering, maar Marokko ontving er slechts 56. De resterende 74 tanks bleven in Tsjechië, waarvan 20 zonder toestemming naar Oekraïne werden overgebracht.

Na dit incident kreeg Marokko van de Verenigde Staten de verzekering dat het rechtstreeks extra tanks zou ontvangen. Ook is een aanzienlijke compensatie voor de overgedragen tanks voorzien. Marokko verwacht de nieuwste Abrams-tanks (M1A2 SEPv3) van de Verenigde Staten te ontvangen, waarmee het zijn verouderde vloot aanzienlijk kan moderniseren.

De rol van Marokko in de bevoorrading van Oekraïne kan de spanningen in Noord-Afrika doen escaleren, analyseert Morocco World News. Buurland Algerije, een trouwe klant van Rusland, verbrak in 2021 eenzijdig de diplomatieke betrekkingen met Marokko vanwege onenigheid over de Sahara. Algerije bekijkt de Marokkaanse hulp met argwaan, wat vrees opwekt voor een oorlog tussen de twee buurlanden. In een regio die al geconfronteerd wordt met tal van uitdagingen, met instabiliteit in Libië, Tunesië, Soedan, Tsjaad, Mali en Niger, zou dit een rampzalige ontwikkeling zijn.

Lees ook: VS schenken 500 tanks aan Marokko

Een andere mogelijke consequentie is dat Rusland, dat de wapenleveringen van Marokko aan Oekraïne afkeurt, "van de situatie zou kunnen profiteren om de regio verder te destabiliseren". Noord-Afrika wordt immers gezien als "een potentiële alternatieve energiebron voor het Westen", aldus de analyse.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team