Zoeken

Marokko, toekomstig exporteur van drones

7 mei 2024 - 10:00 - Marokko

©

In samenwerking met Israël gaat Marokko een fabriek voor de productie van drones opzetten op eigen bodem. Het koninkrijk streeft ernaar de eerste Afrikaanse producent van drones te worden.

Het Israëlische bedrijf BlueBird Aero Systems heeft aangekondigd dat er de komende maanden een fabriek voor de productie van drones in Marokko zal worden gebouwd. Het koninkrijk wil gebruik maken van de Israëlische expertise om toe te treden tot de selecte groep van landen die drones produceren. Deze fabriek zou binnenkort operationeel moeten zijn, meldt de Franse krant Le Monde.

Lees ook: Israëlische droneproductie in Marokko binnenkort van start

Vooralsnog is er geen informatie vrijgegeven over de locatie van de fabriek die de WanderB- en ThunderB-drones zal produceren, die bestemd zijn voor verkennings-, inlichtingen- en doeldetectiemissie, aldus Asher Fredman, directeur Israël van het Abraham Accords Peace Institute.

De fabriek zal ook SpyX-drones produceren waarvan Marokko onlangs een aantal exemplaren van Israël heeft gekocht. "Deze zwervende munitie, die zijn nut heeft bewezen in Oekraïne en Nagorno-Karabach, wordt steeds doorslaggevender op het slagveld", zegt Nizar Derdabi, een voormalig officier van de Marokkaanse Koninklijke Gendarmerie.

Lees ook: Marokko ontwikkelt zich tot dronegrootmacht in Afrika

De hoge officier stelt gerust over de overdracht van technologie tussen Israël en Marokko. "Israëlische ingenieurs zullen hun Marokkaanse tegenhangers ter plaatse opleiden." De productie zal plaatsvinden naargelang van de behoeften. Op termijn ambieert Marokko om lokaal geproduceerde drones te leveren aan landen in de Sahel en West-Afrika die hun luchtcapaciteiten willen versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team