Zoeken

Bekend vissersdorp wordt gesloopt in Marokko

11 januari 2024 - 08:00 - Marokko

©

In de buurt van Agadir is een grootschalige operatie aan de gang om het publieke maritieme domein, dat illegaal wordt bezet door zowel Marokkanen als buitenlanders, te bevrijden. De actie, die begon in Agadir, zal zich uitstrekken tot andere delen van het koninkrijk.

De autoriteiten van de provincie Chtouka Aït Baha hebben bulldozers ingezet in het vissersdorp Tifnit om het publieke domein te ontruimen. De bewoners van het dorp hadden een ultimatum van vier dagen gekregen om het gebied te verlaten. Volgens Al Ahdath Al Maghribia zal de operatie zich uitbreiden langs de Atlantische kust tot aan Sidi Ifni.

Lees ook: Marokko: bekend dorp dreigt te verdwijnen (video)

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat degenen die zich verzetten tegen de ontruiming juridisch vervolgd kunnen worden en boetes kunnen krijgen voor de periode dat ze het maritieme domein illegaal bezet hebben gehouden. Huizen gebouwd door dorpsbewoners, buitenlanders en vooral projectontwikkelaars zijn daarbij gesloopt.

Verschillende actoren uit de burgermaatschappij, waaronder kleine vissers en een lobbygroep gespecialiseerd in vastgoedspeculatie, die "het dorp Tifnit en haar inwoners exploiteert voor zakelijk gewin", hebben bezwaar gemaakt tegen de operatie. De lokale autoriteiten lieten daarop weten dat iedereen die een constructie op het maritieme domein heeft, op de hoogte was gesteld en dat de sloop de hele kustlijn zal omvatten, beginnend bij het strand van Sidi Rbat tot aan dat van Sidi Wassay.

Lees ook: Tanger laat nieuwe appartementen slopen

Dorpsbewoners hebben aangegeven dat de sloopacties al in 2020 waren begonnen in Taghazout, inclusief het beroemde toeristische resort Taghazout Bay, en ook projecten van hooggeplaatste verantwoordelijken en veiligheidsfunctionarissen hadden getroffen, alvorens te worden opgeschort. Sinds een jaar is de operatie hervat en strekt zich nu uit tot de weg naar Essaouira. Het omvat de gehele gebieden van Taghazout, Tamri en Imssouane, evenals het gehele territorium van Chtouka Aït Baha en Tiznit, richting de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team