Zoeken

Amazigh Nieuwjaar betaalde feestdag in Marokko

26 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft eind deze week besloten het Amazigh Nieuwjaar officieel te erkennen als een betaalde feestdag. Dit besluit werd genomen tijdens een regeringsraad onder leiding van Ghita Mezzour, de minister belast met Digitale Transitie en Bestuurlijke Hervorming.

De regeringsraad keurde twee ontwerp decreten goed. Het eerste, N° 2.23.1000, wijzigt en vult het decreet N° 2.04.426 van 29 december 2004 aan, dat de lijst van betaalde feestdagen in industriële en commerciële bedrijven, vrije beroepen en landbouw- en bosbouwbedrijven vaststelt. Het tweede, N° 2.23.688, wijzigt het decreet N°2.77.169 van 28 februari 1977 dat de lijst van vrije dagen in openbare administraties, openbare instellingen en uitbestede diensten vastlegt.

Lees ook: Koning Mohammed VI roept Amazigh Nieuwjaar uit tot nationale feestdag

Het besluit om Yennayer, gevierd op 14 januari, als een officiële betaalde feestdag te erkennen, volgt op de instructies van Koning Mohammed VI en de bepalingen van artikel 217 van de Marokkaanse Arbeidswet. Volgens regeringswoordvoerder Mustapha Baitas is deze stap genomen op voorstel van het Koninklijk Instituut voor Amazigh-cultuur (IRCAM). Met deze toevoeging stijgt het aantal betaalde feestdagen in Marokko naar 13 dagen per jaar.

Lees ook: Yennayer, erkende nationale feestdag in Marokko?

Deze beslissing markeert een belangrijke mijlpaal in de waardering en integratie van de Amazigh-identiteit in het nationale weefsel van Marokko, naast de islamitische en Gregoriaanse kalenders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team