Zoeken

Alliantie tussen Verenigde Arabische Emiraten en Marokko om Algerije te destabiliseren?

17 december 2023 - 18:00 - Marokko

©

Recente berichten in de media suggereren dat de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko samenspannen om de stabiliteit in Algerije te ondermijnen.

Volgens bronnen van de Algerijnse radio zou een Emirati-fonds van 15 miljoen euro zijn ingezet voor een uitgebreide mediacampagne en social media-activiteiten met als doel de betrekkingen tussen Algerije en de kustlanden te verstoren. Deze campagne zou gericht zijn op het verspreiden van onjuiste informatie en propaganda, met als doel de relaties van Algerije met deze landen te verslechteren.

Er wordt ook gesuggereerd dat Israël betrokken is bij deze handelingen. De financiële middelen zouden onder meer worden gebruikt om belangen te kopen in bepaalde media in Frankrijk en Afrika, om zo de invloed van hun boodschap te vergroten.

In juli 2022 berichtte de Algerijnse krant Al-Khabar al over ’vijandige acties’ van de Verenigde Arabische Emiraten tegen Algerije. Zo zouden de Verenigde Arabische Emiraten een surveillancesysteem aan Marokko hebben geleverd gericht op Algerije, en pogingen hebben ondernomen om Maghreb-landen te overtuigen hun betrekkingen te normaliseren, wat de positie van Algerije zou verzwakken. Het artikel suggereert dat deze vijandigheid zich onder meer uit in het verschaffen van geavanceerde apparatuur aan Marokko voor spionageactiviteiten gericht op Algerije.

Begin december bracht Koning Mohammed VI een officieel bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten op uitnodiging van sjeik Mohammed ben Zayed Al Nahyan. Tijdens dit bezoek zijn meerdere overeenkomsten en beloftes voor samenwerking ondertekend in Abu Dhabi. Deze overeenkomsten betreffen uiteenlopende sectoren zoals spoorwegtransport, luchthavens, vastgoed, toerisme, energie, onderwijs, voedselzekerheid en waterbeheer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team