Zoeken

Airbus presenteert A220 "made in Morocco"

11 december 2022 - 22:00 - Economie

©

Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft donderdag in Casablanca de A220 gepresenteerd, de nieuwe narrow-body, tweemotorig toestel voor de middellange afstand. Honderden onderdelen van het minder vervuilende vliegtuig worden in Marokko geproduceerd.

De A220, de nieuwste telg van de Airbus-familie met één gangpad, is in Casablanca onthuld en bestaat uit meer dan 100 in Marokko geproduceerde onderdelen, waaronder romponderdelen en de voor- en achterkant van het vliegtuig. Met meer dan 100 leveranciers in Marokko en een jaarlijkse omzet van bijna 1 miljard euro, wil Airbus zijn industriële partnerschap met het land verder versterken, aldus de Airbus marketing manager Claude Debeauquenn.

Lees ook: Sabca bouwt Zwitsers vliegtuig in Marokko

Tijdens de vliegdemonstratie aan boord van de Airbus meldde Debeauquenn ook dat het nieuwe vliegtuig met 25% minder CO2-uitstoot dan de vorige generatie vliegtuigen, het meest milieu-efficiënte is in zijn categorie. Het vliegtuig is ook het ruimste in zijn klasse. Met 20% meer opbergruimte per passagier, de breedste stoelen en de grootste ramen in vergelijking met zijn concurrenten.

Tijdens het evenement zei Mikail Houari, Airbus Afrika en Midden-Oosten-bestuurder, dat "Airbus, met meer dan 100 leveranciers in Marokko, momenteel voor 10.000 banen en meer dan een miljard euro aan jaarlijkse omzet zorgt. We hebben het geluk te kunnen rekenen op zeer betrouwbare Marokkaanse partners, zoals degenen die vandaag bij ons aanwezig zijn. Airbus heeft in het land een ongeëvenaard industrieel netwerk opgebouwd", aldus de Airbus-bestuurder.

Lees ook: Luchtvaart: ultramoderne fabriek geopend in Kenitra

Volgens de inschattingen van het bedrijf zullen er tegen 2040 in Afrika 1230 vliegtuigen worden besteld. Anderzijds zullen de behoeften op het gebied van luchtvaartonderhoud op het continent groter worden, een gebied waarop Marokko tot de drie meest geavanceerde landen van Afrika behoort. Dat zal de aanwerving vereisen van meer dan 16.000 technici in de komende 20 jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team