Zoeken

Zonne-energie in Marokko: storingen baren zorgen

21 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

De ambitie om energieneutraal te worden met zonne-energie in Marokko lijkt te haperen. De zonnecentrale Noor Ouarzazate III, geopend in 2018, ligt al maanden stil door een lek in het zoutsmeltreservoir. De verwachting is dat de productie pas in november hervat wordt, met een verlies van 47 miljoen dollar voor de exploitant.

De storing bij Noor Ouarzazate III, die voor 75% eigendom is van het Saoedische Acwa Power en voor 25% van de Marokkaanse staatsmaatschappij Masen, is niet de enige tegenslag voor de zonne-energiesector in Marokko. In 2020 uitte de Economische, Sociale en Milieuadviesraad (CESE) al kritiek op de keuze voor CSP-technologie bij de bouw van Noor Ouarzazate III. De CESE stelde dat CSP, ondanks het opslagvoordeel, te duur is geworden ten opzichte van zonnepanelen en windenergie.

Lees ook: Panne bij Noor Ouarzazate-zonnecentrale, 47 miljoen dollar verlies

De panne en de kritiek roepen vragen op over de Marokkaanse strategie voor zonne-energie. Het koninkrijk had in 2020 al de doelstelling van 42% hernieuwbare energie niet gehaald, met 37% als hoogste bereikte niveau. Steenkool blijft de belangrijkste energiebron voor elektriciteitsopwekking in Marokko.

Lees ook: Panne zonnecentrale Noor 3 Ouarzazate: energiefiasco?

"De strategie van 2009 was erg ambitieus, maar niet haalbaar met onze middelen," aldus energie-expert Amin Bennouna. De Marokkaanse autoriteiten mikken nu op 52% hernieuwbare energie tegen 2030. "De sector komt eindelijk tot rijpheid en de projecten worden sneller opgeleverd. Dit doel moet haalbaar zijn," meent Bennouna.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team