Zoeken

Algerije start bouw "hightech hek" langs grens met Marokko

30 oktober 2017 - 13:30 - Wereld

©

De Algerijnse veiligheidsautoriteiten hebben de bouwwerkzaamheden van een hightech-muur aan de Marokkaanse-Algerijnse grens gelanceerd.

Volgens de Algerijnse autoriteiten wordt de hek een technologisch juweeltje uitgerust met een modern bewakingssysteem, honderden bewakingscamera’s en radars die in Algerije werden ontworpen in samenwerking met een Duitse fabrikant.

Om toezicht te houden op de bouw van de moderne hek werd een commissie opgericht bestaande uit hoge ambtenaren, verantwoordelijken van de Algerijnse ministeries van Binnenlandse Zaken, Openbare Werken, Informatietechnologie en Telecommunicatie.

De hek is bedoeld om de smokkel van onder meer drugs, sigaretten en benzine tussen de twee landen beter te bestrijden en de binnenlandse veiligheid te versterken.

Het project werd lange tijd uitgesteld. De plotse lancering van de bouwwerken zou een gevolg zijn van de recente verslechtering van de betrekkingen tussen de twee landen na de controversiële uitspraken van de Algerijnse minister van Buitenlandse zaken Abdelkader Messahel.

De bewindsman beschuldigde medio oktober tijdens een ontmoeting met Algerijnse ondernemers Marokkaanse banken ervan geld uit de illegale handel in Afrika wit te wassen, terwijl de Marokkaans luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc daaraan bijdroeg door "niet alleen passagiers te vervoeren". Zijn uitspraken zorgen voor ernstige spanningen tussen de twee landen.

Een ander oorzaak van het plotse besluit van de Algerijnse autoriteiten om de bouw van de hek te starten is dat Marokko over een kleine week van een spionagesatelliet de ruimte zal insturen. Het koninkrijk kocht in 2013 twee spionagesatellieten van het type Pléiades aan Frankrijk voor 500 miljoen euro. De satellieten zijn ontworpen om foto’s te nemen met een resolutie van 50 bij 50 cm.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team