Zoeken

VS stopt financiering Al Akhawayn om seksueel wangedrag

12 juni 2021 - 11:34 - Wereld

©

De Marokkaanse Al Akhawayn University is in verlegenheid gebracht door het besluit van het Amerikaanse State Departement om de financiering voor de onderwijsinstelling op te schorten wegens aanhoudende beschuldigingen van aanranding van studenten en docenten. Bij de presentatie van het nieuws op woensdag 9 juni werd vermeld dat het gaat om een tijdelijke opschorting van de financiering.

"Het US Middle East Partnership Initiative" (MEPI) heeft alleen een geplande betaling onderbroken terwijl de universiteit aanvullende wederzijds overeengekomen bepalingen implementeert, waardoor de waarborgen tegen seksuele intimidatie worden versterkt, in volledige overeenstemming met de Marokkaanse wetten", meldde de universiteit in een persbericht.

In hetzelfde perscommuniqué wordt verteld dat het arbeidscontract van een professor van Al Akhawayn is beëindigd omdat er naaktbeelden van deze persoon op het internet circuleerden. De universiteit vermeldt dat dit besluit in wederzijds overleg en in strikte naleving van de arbeidsovereenkomst en de Marokkaanse wetgeving is genomen.

De directe aanleiding voor de opschorting van de financiering door het MEPI-programma van het Amerikaanse State Departement is een rapport van de in Casablanca gevestigde American Citizens Services and Crisis (ACS) dat op 3 juni is gepresenteerd. In dit onderzoek kwamen verschillende beschuldigingen van seksueel geweld binnen de Al Akhawayn universiteit aan het licht.

Bladna.nl