Zoeken

VN uit kritiek op ontslag vrouw wegens hoofddoek in Frankrijk

27 augustus 2018 - 20:00 - Wereld

©

De Verenigde Naties hebben sterk kritieke geuit op het ontslag van een moslima van Marokkaanse afkomst door het Franse kinderdagverblijf Baby-Loup.

Volgens de VN gaat het om een "schending van de vrijheid van geloof" en moeten de Franse autoriteiten een schadevergoeding betalen aan de vrouw.

De VN stelt tevens dat Frankrijk "onvoldoende bewijzen heeft gegeven om te concluderen dat het dragen van een hoofddoek door een leidster in een crèche de fundamentele rechten en vrijheden van kinderen en hun ouders schendt". Het verbod op het dragen van een hoofddoek op haar werkplek is daarentegen een "schending van haar recht om haar geloof vrij te beoefenen"

Fatima Afif werd in 2008 ontslagen vanwege haar hoofddoek. Ze kreeg in eerste aanleg en in beroep ongelijk van de rechter. Maar het Hof van Cassatie gaf haar wel gelijk omdat ze in een privé kinderdagverblijf werkte. Haar ontslag werd als gevolg beschouwd als "een discriminatie vanwege haar geloof".

Frankrijk zal de vrouw als gevolg "op een eerlijke manier" moeten vergoeden en de nodige maatregelen moeten treffen "inclusief een compensatie voor het verlies van haar baan en de terugbetaling van alle juridische kosten", aldus de VN.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team