Zoeken

Verenigde Staten: rechten moslimgevangenen geschonden

10 februari 2021 - 14:40 - Wereld

©

De Amerikaanse moslimorganisatie CAIR heeft een klacht ingediend tegen het Alabama Department of Corrections. Reden hiervoor is het verbod dat imam Yusuf Maisonet kreeg om twee moslimgevangenen bij te staan voordat ze de doodstraf kregen.

De twee veroordeelden hadden zich bekeerd tot de islam. "Dominique Ray en Nathaniel Wood zijn door de imam begeleid. Tijdens hun gevangenisstraf hebben zij hun leven in dienst gesteld van anderen en zijn ze meer gaan leren over de islam die zij beide hebben omarmd," meldt CAIR. Volgens Saphirnews stond één van de mannen terecht voor verkrachting en moord op een 15-jarig meisje in Selma in 1995. Hij is in 2019 geëxecuteerd.

Volgens CAIR mocht de imam de veroordeelde niet begeleiden naar de executiekamer. Alleen een christelijk kapelaan was toegestaan. De imam moest in een andere kamer blijven en mocht niet met Dominic mee om samen uit de Koran te reciteren of nogmaals de shahada uit te spreken.

In het geval van Wood gebeurde hetzelfde. Hij werd in 2004 schuldig bevonden aan de moord van drie politieagenten. Er bestonden nog veel twijfels in deze zaak. Voorgaand aan de executie van Wood kwam er een verbod voor geestelijken uit alle religies om gevangenen te begeleiden tot aan het einde. Dit stuit op ongeloof bij CAIR. "Dus Alabama straft liever alle gevangenen dan dat ze gelijke rechten geven aan islamitische gevangenen," zegt de organisatie.

De moslimorganisatie wil dat de staat de discriminerende maatregel verwijdert. Dit is de reden waarom CAIR het Department of Correction in Alabama heeft aangeklaagd. "We willen dat dit nooit meer gebeurt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team