Zoeken

Veel schade in Tetouan door noodweer (foto’s)

10 februari 2024 - 18:00 - Marokko

©

Tetouan kampt al dagen met noodweer, waardoor het ministerie van Onderwijs heeft besloten om meerdere scholen tijdelijk te sluiten. Dit gebeurde naar aanleiding van de hevige windstoten en zware regenval die de regio op vrijdag troffen.

De slechte weersomstandigheden hebben schade veroorzaakt aan enkele scholen in de stad, en een beoordeling van de schade zou zaterdag worden uitgevoerd in samenwerking met de betrokken onderwijsinstellingen. Ook andere infrastructuur werd beschadigd door de noodweer.

Lees ook: Extreem weer treft Marokko: sneeuw, wind, storm en regen

De Algemene Directie Meteorologie (DGM) bevestigt dat de regio te maken heeft gehad met bijzonder hevige windstoten van 80 km/uur, terwijl in Tanger windstoten van 126 km/uur werden gemeten. De DGM legt uit dat deze weersomstandigheden het gevolg zijn van een lagedrukgebied ten westen van Europa, wat zorgt voor een westelijke luchtstroom die regenwolken naar Marokko voert.

Sinds donderdagavond worden het noorden en het centrum van het koninkrijk geteisterd door matig tot hevige regenval, die zich vrijdag uitbreidde naar de Atlasgebergten, de Rif en het oosten van het land. De DGM voorspelt sterke en aanhoudende regenval in de regio’s Rif, Tanger en Loukkos, en waarschuwt voor rode alarmniveaus in deze gebieden in de komende dagen. Daarnaast worden hevige windstoten verwacht in het noorden en centrum van het land, de Atlasgebergten en het oosten, met snelheden tussen de 70 en 90 km/uur.

Lees ook: Slecht weer verstoort luchtverkeer in Marokko

Deze weersomstandigheden gaan ook gepaard met sneeuwval in de midden- en hoge Atlasgebergten, de Rif en hoogtes boven 1900 meter, waaronder Ifrane, Midelt, Tinghir, Azilal en Beni Mellal. De DGM adviseert waakzaamheid en voorzichtigheid op de wegen en in de buurt van kustgebieden, waar de zee onrustig tot zeer onrustig zal zijn, met golven tot 4,5 meter.

Bladna.nl