Zoeken

Toestemming tweede huwelijk voor man die 200 dirham per dag verdiend

5 november 2020 - 15:40 - Gemeenschap

©

Een man krijgt van de onderzoeksrechter in Casablanca toestemming voor een tweede huwelijk. De man is visverkoper van beroep en verdient per dag tussen de 200 en 400 dirham. De rechter acht dit genoeg om twee vrouwen te kunnen onderhouden.

Volgens de richtlijnen van het familierecht, Moudawana, mag de man een tweede vrouw huwen. Zolang de man kan aantonen dat hij in staat is om twee huishoudens financieel te ondersteunen, en toestemming heeft van zijn eerste vrouw, krijgt hij groen licht voor het huwelijk.

Zijn eerste vrouw wil niet samenwonen met de tweede vrouw. Zij verzet zich tegen het tweede huwelijk van haar man. De rechtbank oordeelt ondanks het verzet van de eerste vrouw in het voordeel van haar echtgenoot. Volgens de rechter is er aantoonbaar bewijs dat de man voor beide vrouwen kan zorgen.

De Marokkaanse familiecode verbiedt polygamie niet, maar de regels hiervoor zijn wel aangescherpt. Wetsartikel 42 zegt dat de man een verzoek moet indienen bij de rechtbank en bewijs moet leveren dat hij financieel in staat is om voor meerdere vrouwen te zorgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team