Zoeken

Syriër en zoontje al drie dagen vast op luchthaven Casablanca (update)

29 juni 2015 - 12:07 - Marokko

©

Een Syrische vluchteling en zijn 10-jarige zoon zitten sinds zondag vast op de luchthaven van Casablanca. De Marokkaanse autoriteiten weigeren het kind het land binnen te laten.

Bashar Jalabi, 38, is met een Marokkaanse vrouw getrouwd, heeft een kindje met haar en woont en werkt in Marokko. Hij vertrok onlangs naar Turkije om zijn zoon uit een eerste huwelijk op te halen.

Het kind verbleef sinds de dood van zijn moeder bij een Syrisch gezin in Turkije. Hij vroeg tweemaal tevergeefs een reisvergunning voor zijn zoon bij de ambassade van Marokko in Beiroet. Toen besloot hij zijn zoon "gewoon mee te nemen".

Bij zijn aankomst in Casablanca werd hem te kennen gegeven dat hij het land wel binnen mocht, maar zijn zoon niet. Die zou naar Turkije moeten terugkeren. Maar omdat de jongen geen verblijfsvergunning had in Turkije, vreest Bashar dat hij naar Syrië wordt teruggestuurd.

Bashar zegt dat hij zelf niet naar zijn geboorteland kan terugkeren en dat zijn leven er gevaar loopt. Hij vluchtte uit het leger van Bashar Al Assad en wordt nu gezocht. Hij is ervan overtuigd dat als hij terugkeert, hij door het regime zal worden vermoord.

"Mijn zoon is kwaad op me" zegt Bashar. "Hij zegt dat het mijn fout is dat we ons in deze situatie bevinden en dat we in een luchthaven op de grond moeten slapen." De Syriër heeft meerdere advocaten en mensenrechtenverenigingen gecontacteerd maar heeft nog geen antwoord gekregen. Zijn zwangere vrouw en 3-jarig kindje wachten hem thuis op.

Update 30 juni 2015

Marokko heeft Bashar Jalabi en zijn zoontje Haidar na vier dagen naar Turkije teruggestuurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team